Buitenverwachting | Een multifunctionele biologische boerderij in het groene hart.

Lamsvlees!

Er is weer heerlijk lamsvlees beschikbaar. Vandaag en morgen is dit ook vers te verkrijgen. Anders in diepgevroren porties van 250 of 500 gram.  Bij aankoop van 3 kilo (lams) vlees krijgt u 10% korting.

Ons Lamsvlees is van biologische herkomst, dat houdt onder andere in dat de lammeren gegarandeerd buitenlopen en dat het voer van de lammeren geproduceerd wordt zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het adagium je bent wat je eet heeft een grote bekendheid maar de  minder bekende consequentie van dit adagium is ; je bent wat, wat je eet, eet. Je maakt deel uit van een grotere geheel, een voedsel keten of web. Het dieet van het dier bepaald in belangrijke mate de smaak en het effect op de gezondheid van het vlees. Het dieet van de lammeren bestaat behalve uit melk  uit “gras”. Ook het dieet van de schapen bestaat bijna helemaal uit “gras”, alleen in de tijd van het lammeren, wanneer ze het extraatje van het krachtvoer wel kunnen gebruiken, om de melkgift voor soms wel drie lammeren te ondersteunen, krijgen ze bijvoeding. “gras”staat hier tussen haakjes omdat het gaat om datgene wat de lammeren en schapen zelf bij elkaar grazen op de weides, dat is meer dan gras alleen. In de weiden groeit namelijk een polycultuur van gras en stikstofbindende klaver te samen met wel en niet gewenste kruiden. Deze polycultuur zorgt ervoor dat de voeding van de schapen gevarieerd is. In verhouding tot vlees van dieren op een dieet van granen heeft vlees van dieren op een dieet van gras meer gezonde vetzuren (omega3 en CLA) en meer vitamine e ( zie ook http://www.eatwild.com/) De schapen zelf hebben ook een belangrijke ecologische rol in het beheer van onze weides, zij grazen anders, waardoor er op een stuk waar twintig koeien er ook met hetzelfde gemak nog tien schapen bij kunnen, bovendien kunnen de schapen met hun lagere gewicht s’winters ook buiten blijven lopen en het gras kort houden zonder de zode te vertrappen, wat op onze grond met koeien niet mogelijk is. Onze lammeren zijn (boeren)Texelaars, een ras dat vooral wordt geroemd om zijn vlees, zij worden geboren in februari of maart als een één twee of drieling. De eerste paar dagen blijven ze in een apart hok met hun moeder binnen , daarna gaan ze in een grotere groep overdag naar buiten  en na en paar weken zijn ze dag en nacht buiten. In september, oktober, november worden de rammen en ooien waar niet mee wordt gefokt, geslacht

No comments yet.

Leave a Reply

<<

>>