Buitenverwachting | Een multifunctionele biologische boerderij in het groene hart.

Nieuwsbrief XXVII

Hoewel de winter ten einde loopt en het voorjaar al begint aan te breken, volgt hier snel nog een winter nieuwsbrief. Alle dieren staan nog binnen behalve de schapen. Ook is het gevogelte nog steeds “opgehokt”. Daarnaast maken we volop (teelt)plannen voor de moestuin. We hebben ook weer een nieuwe zaden op voorraad van de Bolster.  Als iemand specifieke wensen heeft hoor ik het graag. Ook zijn de eerste geiten lammeren geboren.

Paddenstoelenkoffie

Naast de nieuwe voorraad zaden van de bolster hebben we een nieuw product in ons assortiment, namelijk oploskoffie met paddenstoelenextract. Deze koffie heeft alle voordelen van koffie zonder de nadelen en meer. Deze met paddenstoelen verrijkte koffie bevat minder cafeïne en extract van 2 verschillende medicinale paddenstoelen. De paddenstoelen komen uit het wild en worden dubbel geëxtraheerd, door middel van heet water en alcohol. Er zijn twee soorten koffie; ‘stay awake’ en ‘think’. ‘Stay awake’ is met chaga en cordyceps. De chaga ondersteund het immuunsysteem, de cordyceps stimuleert het zenuwstelsel. De ‘ Think’, met wederom chaga en Lion’s mane, Lion’s mane zorgt voor een extra cognitieve boost. Ook zit er rhodiola wortel in voor een verbeterde concentratie.  Als je het wil uitproberen, de oploskoffie kost 1 euro per pakje, voldoende voor een kopje koffie.

Voor meer info zie four sigmatic. https://us.foursigmatic.com/

Buurderij

Niet alleen hebben we ons assortiment uitgebreid, we zijn ook volop bezig met een nieuw afzetkanaal, namelijk de Buurderij. Een Buurderij werkt als volgt, via internet bestel je producten van lokale producenten. Deze producenten nemen op een vast tijdstip in de week, deze producten naar een vaste locatie. Hier kunnen de bestelde producten afgehaald worden. Ze zijn dan al betaald. De producenten zijn hier ook beschikbaar voor een praatje of het geven van extra informatie. De leidse Buurderij gaat woensdag 29 maart van start. De woensdag wordt ook het vaste ophaalmoment, tussen 16.00 en 18.00 zijn alle leden van de Buurderij  welkom bij de Sijthoff http://www.sijthoff-leiden.nl/ in de Doezastraat 1b te Leiden.

Voor meer info zie Buurderij https://boerenenburen.be/nl-BE#buy

Knuffelvlees is verwerpelijk

Bij de Buurderij gaan we dan o.a. melk, kefir, yoghurt, kaas, varkensvlees en lamsvlees verkopen. Dit vlees is diervriendelijk vlees, je zou ook kunnen zeggen knuffelvlees. Al enige tijd wordt er nogal geageerd tegen het eten van vlees en zelfs tegen het eten van verantwoordt geproduceerd vlees. Ik ben het volstrekt met het laatste oneens. Er is een duidelijk onderscheid tussen goed vlees en fout vlees. Dit waardevolle onderscheid verdwijnt wanneer vlees over een kam wordt geschoren. Een iemand die tegen dit knuffelvlees ageert is Rosanne Hertzberger. Zij deed dit bijvoorbeeld in de volgende kolom, ook een vriezer vol knuffelvlees is verwerpelijk  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/02/ook-een-vriezer-vol-knuffelvlees-is-verwerpelijk-4107208-a1519479. Hierop heb ik geregeerd met de volgende reactie.

Er zijn twee  soorten columnisten, de ene is meer gericht op vermaak door scherts of satire, het andere type columnist probeert op scherpe wijze een bepaalde mening neer te zetten. De laatste soort columnist is ook weer in twee typen te onderscheiden. Zo is er de columnist die zijn mening scherp maar rationeel beargumenteerd neerzet en zij die feitelijk maar wat roeptoeteren. Van een krant als de  NRC zou je eigenlijk verwachten dat haar columnisten niet in deze laatste categorie vallen. De vraag is echter of dat zo is.

De directe aanleiding van deze reactie is de column van Rosanne Hertzberger in de zaterdagkrant van 3 september, met als titel, ook een vriezer vol met knuffelvlees is verwerpelijk.  Nu gaat het mij niet direct om de ideologische positie van het vegetarisme of veganisme.  Het gaat mij om het gebrek van rationele argumenten waarmee een onderscheid tussen goed en fout vlees  aan de kant wordt gezet. Dit duidt niet op een onderzoekende houding, maar op een geest die zo vaak is geslepen dat zij bot geworden is en niet meer in staat is genuanceerde  onderscheidingen te maken. Terwijl de columniste zich in andere columns juist laat voorstaan op haar rationaliteit en wetenschappelijkheid.

Het onderscheid tussen goed en fout vlees is er namelijk wel. Goed vlees is bijvoorbeeld vlees van in Nederland gehouden biologische melkkoeien die voornamelijk gras vreten. Ook deze koeien schijten, alleen is mest niet een soort uitlaatgas, maar een waardevolle grondstof. Ook het graan en de bonen waar een vegetariër of veganist van leeft hebben deze mest nodig. Bovendien wordt de mest geproduceerd door een voornamelijk gras vretende koe en gras legt Co2 vast. Eigenlijk zijn relatief traag groeiende bomen een veel langzamere manier om co2 vast te leggen,  gras doet dat vele malen beter. Nu kan ik nog verder doorgaan met het geven van vele goed wetenschappelijk te onderbouwen voorbeelden van het verschil tussen goed en slecht vlees, maar ik vrees dat dat niet zinvol is. Volgens mij is hier namelijk sprake van een botsing van verschillende paradigma’s.  Tussen paradigma’s is dan nauwelijks contact mogelijk. Het paradigma waar Rosanne zich in lijkt te bevinden is hetzelfde paradigma als van voorvechters van de bio industrie. De werkelijkheid wordt dan geanalyseerd volgens een  reductionistisch mechanisch model.  Dit model heeft naast zijn verdiensten ook zijn beperkingen en is te  eenzijdig om complexe fenomenen als Co2 uitstoot of de verschillende effecten  van verschillend vormen van dierhouderij te analyseren.

Om deze fenomenen wel te kunnen analyseren is  een ecologisch en organisch model nodig. Het gebruik van zulke modellen werkt verhelderend en maakt volstrekt duidelijk dat er goed vlees en fout vlees is

 

 

 

 

 

 

 

No comments yet.

Leave a Reply

<<

>>