Buitenverwachting | Een multifunctionele biologische boerderij in het groene hart.

Schapen

 

Op boerderij buitenverwachting zijn ook schapen. Het zijn zo’n 20 ‘Texelse’ ooien (moederdieren) en bijbehorende lammeren. Onze Texelaars zijn voornamelijk wit. Vroeger hebben wij altijd een aantal zwarte schapen gehad, deze schapen waren wel van het zelfde ras als de anderen, maar zij waren anders gekleurd. Zwart wil dan zeggen een zwarte huid en bruine wol. Doordat wij alleen witte rammen gebruikten zijn de zwarte schapen er langzaam uitgefokt. Omdat we dit eigenlijk jammer vonden waren we er al een tijd over aan het nadenken om eens een zwart schaap te kopen, wat is een kudde zonder een zwart schaap tenslotte? Maar nu werd er uit een wit schaap met een witte moeder een blauw lammetje geboren. Deze afwijkende blauwe vachtkleur wordt bepaald door een recessief gen. Blauwe Texelaars zijn geen apart ras, maar een kleurslag van de Texelaar die in 1968 werd ontdekt. Deze blauwe kleurslag bestaat erin dat het blauwe schaap zowel witte als zwarte haren heeft. Hierdoor hebben blauwe schapen ook lichtere plekken,http://www.szh.nl/index.php?blauwe-texelaar. Behalve de blauwe Texelaar hebben we ook een aangekocht bont schaap.

Wij houden schapen voor begrazing, het vlees en de wol. De schapen blijven in de winter buiten en onderhouden het gras, doordat ze lichter zijn vertrappen ze de zode niet. Het is om deze reden dat men ook wel eens over de gouden hoefjes spreekt. Schapen en runderen vullen elkaar ook aan doordat zij verschillend grazen. Men zegt dan ook wel dat een stuk weiland waar twintig koeien op kunnen lopen er op dat weiland met hetzelfde gemak ook nog eens tien schapen bij kunnen.

 De ‘Texelse’ schapen die wij hebben zijn niet geschikt om te melken, wel echter voor de vlees productie (http://www.boerderijbuitenverwachting.nl/produkten/lamsvlees/). Naast dit vlees leveren ze ook nog een vrij goede wol (http://www.boerderijbuitenverwachting.nl/produkten/wol/) Naar wol is echter maar weinig vraag.